Kysymyksiä ja vastauksia

Q1. Miksi Cosplay Finland Tour 2007 järjestetään?
Q2. Miten tilanne muuttuu yksittäisen kilpailijan osalta vuoteen 2005 verrattuna?
Q3. Ovatko henkilötietoni turvassa?
Q4. Miksi juuri nämä kilpailut ovat mukana Tourissa?
Q5. Voinko käyttää kisoissa otettuja kuvia?
Q6. Unohdin salasani tai törmäsin muuhun tekniseen ongelmaan.
Q7. Miten sponsorit tukevat Touria?
Q8. Entäpä ensi vuonna?
Q9. Miksi kisoihin on ilmoittauduttava ennakkoon?
Q10. Miten pääsen mukaan järjestämään Touria?


Q1. Q1. Miksi Cosplay Finland Tour 2007 järjestetään?

(Alkuperäinen kysymys: "Miksi Cosplay Finland Tour 2006 järjestettiin?")

A1. Cosplay-harrastuksen kehittyessä ja kasvaessa maassamme, tarvittiin kokonaisempi suunnitelma tukemaan harrastuksen kasvua, helpottamaan tapahtumien järjestelyä ja parantamaan medianäkyvyyttä.

 

Q2. Miten tilanne muuttuu yksittäisen kilpailijan osalta vuoteen 2005 verrattuna?

A2. Cosplay-harrastajalle, joka haluaa osallistua yksittäiseen kisaan, tilanne ei juuri muutu. Ilmoittautuminen on helpompaa, sillä sitä ei enää tarvitse tehdä sähköpostitse. Lisäksi tapahtuman jälkeen oman puvun kuvamateriaali löytyy aiempaa helpommin.

Aktiiviselle harrastajalle, joka haluaa osallistua useisiin tapahtumiin, uusi järjestelmä tarjoaa huomattavia etuja. Omat tiedot tarvitsee syöttää vain kerran, jolloin ilmoittautuminen yksittäisiin kisoihin helpottuu huomattavasti. Myöhemmin käyttöön tulee mahdollisuus seurata omien kisatapahtumien historiaa.

 

Q3. Ovatko henkilötietoni turvassa?

A3. Cosplay-harrastajien henkilötietojen käsittely on yksi asioita, joita uudella tekniikalla haluttiin kehittää sekä helpommaksi, turvallisemmaksi että käyttäjälle selkeämmäksi. Aiemmin kisatapahtumien tiedot on säilytetty tapauskohtaisesti yksitellen. Nyt tiedot ovat aina samassa rekisterissä ja sinun on helppo tarkastaa rekisteriseloste liitteineen, joista selviää ketkä voivat käsitellä ilmoittamiasi tietoja. Osallistuessasi kilpailuun, saat tiedon kyseisen tapahtuman järjestäjistä, jotka voivat nähdä ilmoittamasi tiedot.

Rekisteriseloste ja sen liitteet ovat tarkoituksella yksityiskohtaisia ja sen myötä asiaa on paljon, mutta niihin tutustuminen on suositeltavaa. Tiivistettynä voidaan todeta, että vain tarpeelliset tiedot kerätään ja näitä tietoja käsittelevät vain ne tahot, joille pääsy tietoihin on välttämätöntä. Tällainen taho on yleensä yksittäisen tapahtuman ja/tai Tourin edustaja, joka osallistuu tapahtuman järjestämiseen. Yleisöäänestysten jälkeen voittajien osoitetiedot voidaan luovuttaa sponsoritaholle mahdollisen palkinnon postittamista varten.

Osa tiedoista on julkisia. Kilpailujen päätyttyä julkistetaan tiedot osallistujista sijoituksineen. Voit itse päättää osallistutko oikealla nimellä vai nimimerkillä ja vain haluamasi nimitieto julkistetaan. Nimen tai nimimerkin lisäksi julkistetaan pukuun käytetyn hahmon nimi ja lähde, tapahtumassa otettu kuva osallistujasta sekä mahdollinen sijoitus kilpailussa.

Osoitetietojasi ei luovuteta kolmansille osapuolille. Sähköpostitse tai postitse voit saada Tapahtuman tai Tourin tärkeitä tiedotteita, joiden yhteyteen voidaan liittää sponsorin tiedote. Tiedotteet lähettää kuitenkin aina Tourin edustaja, eikä osoitetietojasi luovuteta sponsorien edustajille kaupallista käyttöä varten.

Cosplay Finland Tour 2007:n kisoissa sovelletaan Animeunionin Profiilijärjestelmän rekisteriselostetta sekä sen Cosplay Finland Tour 2007 -liitettä.

Muista, että voit aina ottaa yhteyttä postitse, sähköpostitse tai puhelimitse rekisterin ylläpitäjään, mikäli esille nousee kysymyksiä.

 

Q4. Miksi juuri nämä kilpailut ovat mukana Tourissa?

A4. Kiertueen suunnitteluvaiheessa pyrimme etsimään mahdollisimman monta kisaa osaksi kiertuetta, eri puolilta Suomea, eri vuodenaikoihin. Kiertueeseen osallistuminen edellyttää tiettyjä yhteistyöjärjestelyjä tapahtuman järjestäjien kanssa, liittyen esimerkiksi tapahtuman kuvaamiseen. Lähtökohta on, että mahdollisimman moni kisa pyritään ottamaan kiertueen osaksi eikä mitään yhteistyöoptioita poissuljeta. On selvää, että jokaisella kisatapahtumalla on omat järjestäjät ja yhteistyökumppanit, mutta ristiriita kiertueen yhteistyökumppanien kanssa on epätodennäköistä, eikä tällaista tilannetta ole ainakaan toistaiseksi tullut vastaan.

 

Q5. Voinko käyttää kisoissa otettuja kuvia?

A5. Huomaathan ensin, että kisakohtaisia eroja kuvien käytössä voi olla, joten tutustuthan näihin ensin. Nyrkkisääntönä on, että omasta puvustasi otettua kuvaa voit käyttää vapaasti omiin ei-kaupallisiin tarkoituksiin ilman erillistä lupaa, mutta mainitsethan kuvaajan nimen julkaisun yhteydessä. Muusta kuvien käytöstä tulee pyytää lupa, joka voidaan myöntää sähköpostitse tai kiirellisissä tapauksissa puhelimitse. Käyttö on lähtökohtaisesti maksutonta ja kuvia voi käyttää sekä kaupallisiin että ei-kaupallisiin julkaisuihin. Ota yhteyttä Tourin järjestäjiin, ilmoita mitä kuvia haluat käyttää sekä mihin julkaisuun haluat näitä käyttää. Ellei toisin mainita, käyttöoikeus sallii oikeuden saman kuvaajan kaikkiin kuviin tietyssä arkistossa, jolloin lupaa pyydettäessä ei tarvitse olla tarkkaa tietoa, minkä kuvan tai kuvat julkaisuunsa haluaa käyttää.

Sähköpostitse tai puhelimitse myönnettävä käyttöoikeus sallii oikeuden käyttää kohtuullista määrää kuvia tietystä arkistosta. Kokonaisia kuva-arkistoja tai huomattavan suurta osaa arkiston kuvista ei kuitenkaan tule julkaista edelleen. Poikkeuksia tähän voidaan sopia erityistapauksissa kirjallisella sopimuksella.

Tourin järjestäjillä ja sponsoreilla on käyttöoikeus kaikkiin Tourin aikana otettuihin kuviin, joka oikeuttaa käyttämään kuvia omissa medioissa ja näiden mainostamisessa. Kisatapahtuman järjestäjillä ja sponsoreilla on käyttöoikeus kaikkiin kyseisen kisatapahtuman aikana otettuihin kuviin.

 

Q6. Unohdin salasani tai törmäsin muuhun tekniseen ongelmaan.

A6. Hukkuneen salasanan voit pyytää lähetettäväksi sähköpostitse Aniki-keskustelualuelta. Muissa teknisissä ongelmissa ota yhteys Tourin järjestäjiin tai Säätöyhteisö B2 ry:n edustajaan. Palautetta voit myös antaa Cosplay Finlandin keskustelualueella.

 

Q7. Miten sponsorit tukevat Touria?

A7. Voittoa tuottamattomina ei-kaupallisina tahoina Cosplay Finlandilla ja Säätöyhteisö B2 ry:llä ei ole varoja kattamaan tapahtumien juoksevia kuluja. Tällaisia ovat mm. palkinnot, mahdolliset kuvaajan palkkiot sekä tiedotuskulut. Sponsoriyhteistyön lähtökohta on, että saatavilla tuloilla tai muilla hyödykkeillä katetaan ainoastaan Tourin välttämättömät kulut. Tourin järjestäjille ei luovuteta raha- tai muita palkkioita.

 

Q8. Entäpä ensi vuonna?

A8. Cosplay Finland Tour 2006 kokemuksien mukaan konsepti on toimiva, vaikka ensimmäisen vuoden kankeutta välillä saattoikin huomata. 2007 Tour pyrkii ottamaan opikseen kuluneesta vuodesta ja järjestämään entistä laadukkaampia kilpailuita niin kilpailijoille kuin katsojillekin. Vaikka taustalla vaikuttamassa on yhden vuoden kokemus, tulee konsepti varmasti kehittymään uusien ideoiden syntyessä ja toteutusmallejen edelleen kehittyessä. Mikäli tapahtumavuosi 2007 sujuu hyvin, harkitaan kiertueen järjestämistä myös ensi vuodelle. Lopputulos on kiinni myös tulevan vuoden tapahtumista - Cosplay Finland ei ainakaan toistaiseksi järjestä itsenäisesti kisatapahtumia, vaan ne toteutetaan muiden harrastustapahtumien yhteydessä, yhteistyössä tapahtuman järjestäjien kanssa. Yhtä tärkeä tekijä ovat resurssit, kiertueen toteutukseen tarvitaan useita vapaaehtoisia järjestäjiä sekä sponsoreita.

 

Q9. Miksi kisoihin on ilmoittauduttava ennakkoon?

A9. Ennen kilpailua järjestäjien on huolehdittava isosta määrästä paperitöitä. Tulostettavana ja käsiteltävänä on osallistujien numerolaput, osallistujalistat huomioineen juontajalle, osallistujalistat kaikkine tietoineen järjestäjien edustajille, sekä kisasta riippuen listat myös tuomareille sekä yleisöäänestyspaikkoihin. Kisapaikalla on harvoin käytettävissä kunnon tulostusmahdollisuuksia, laminointivälineitä tai ennen kaikkea riittävää määrää järjestäjiä juuri ennen kisaa. Lisäksi ennakkoon laskettujen osallistujamäärien perusteella voidaan varata oikea määrä apuvoimia kisatapahtumaan.

Ennakkoilmoittautumisella pyritään ennen kaikkea vähentämään virheitä sekä ennen tapahtumaa että sen aikana. Kisapäivälle osuvat viime hetken lisäykset sekoittavat pakkaa sekä kilpailijoille että järjestäjille.

Q10. Miten pääsen mukaan järjestämään Touria?

A10. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä päävastaavaamme Reetta Savalojaan reezi90 at welho .com. Mitään erityisiä taitoja ei tarvita, pitkälle pääse jo pelkällä innolla tehdä asioita. Järjestelyihin osallistumalla saa itselleen aitiopaikat kisoissa sekä mainetta ja kunniaa.