Kilpailut

Vaikka tärkeintä cosplay-pukuilussa onkin hauskanpito, kilpaillaan aika ajoin myös parhaiden pukujen tittelistä. Touriin osallistuvat kilpailut ovat kaikki hieman erilaisia, mutta periaate kaikissa kisoissa on, että kaikki halukkaat voivat osallistua.

Yleisohjeita ja -vihjeitä kilpailijoille

Ilmoittautumisjärjestelmä
Cosplay Finland Tourissa oleviin cosplay-kisoihin on ilmoittauduttava ennakkoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Animeunionin profiilijärjestelmän kautta. Profiilijärjestelmä on suunniteltu yhdistämään Animeunionin keskustelualueiden käyttäjätunnus eri kilpailuissa, tapahtumissa ja muissa yhteyksissä tarvittaviin henkilötietoihin. Keskitetty henkilörekisteri on kisakohtaisia rekisterejä suoraviivaisempi ja huomattavasti turvallisempi tapa hallita tietoja. Ja kun käsin ylläpidettävien tietojen määrä vähenee, myös virheiden määrä laskee.

Kun tietosi pysyvät kilpailusta toiseen samana, kerääntyy useisiin kisoihin osallistuville automaattisesti kilpailuhistoria. Näet helposti menneet cosplay- ja muut kilpailut sekä kisamenestyksesi yhdeltä sivulta.

Uusi järjestelmä mahdollistaa myös yleisölle toimintoja, joita ei ollut aiemmin mahdollista käyttää. Tällaisia ovat esimerkiksi laajemmat yleisöäänestykset kisan jälkeen sekä helpompi kisan tulosten seuranta.

Aikatauluista ennen kisaa
Etenkin laajemman cosplay-kisan järjestäminen edellyttää tarkkaa kirjanpitoa osallistujista ja huolellista ennakkosuunnittelua. Jotta kisa sujuisi kaikille osallistujille ja järjestäjille mahdollisimman sujuvasti, on kilpailutapahtumiin suunniteltava tarkka aikataulu.

Linkki jokaisen kilpailun ilmoittautumissivulle löytyvät oheisesta sivuvalikosta ilmoittautumisajan alettua. Ilmoittauduttuasi kilpailuun voit hallita omia tietoja ilmoittautumissivulta. Voit muokata omia kisakohtaisia tietojasi sekä perua ilmoittautumisen viimeiseen ilmoittautumispäivään asti. Peruessasi ilmoituksen kaikki tietosi poistetaan kilpailun yhteydestä.

Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen ilmoittautumiset muuttuvat sitoviksi, mutta ilmoittautumisen voi vielä perua huomattavasta esteestä johtuen myös tämän jälkeen. Tällaisessa tapauksessa ota yhteys kilpailun järjestäjiin, jolloin osallistumisnumero merkitään ohitettavaksi. Koska osallistumisnumerot on jo arvottu ja kilpailun paperimateriaalit tuotettu, toinen henkilö ei voi enää lunastaa vapautunutta paikkaa.

Aikatauluista kisapäivänä
Ennakkoilmoittautuminen on vahvistettava kisapaikalla tiettyyn kellonaikaan mennessä. Vahvistaessasi ilmoittautumisen saat myös osallistumisnumeron, jonka voit kiinnittää haluamallasi tavalla pukuun tai laittaa kaulan ympärille. Numerolappu on samalla muisto osallistumisestasi kisaan, sillä se sisältää myös omat perustietosi sekä tiedot tapahtumasta.

Osallistumisvahvistusten käsittelyajan jälkeen puuttuvat kilpailijat merkataan poissaoleviksi, joten olethan ajoissa paikalla. Jos pieni myöhästyminen uhkaa, soita ajoissa kilpailun yhteyshenkilölle.

Noin tunti-puolitoista ennen kilpailua kaikki kilpailijat ohjataan rauhoitettuun tilaan, jossa kaikista kisaajista otetaan kuvat. Rauhallisessa paikassa ja hyvissä olosuhteissa otetut kuvat ovat lavalla otettuja laadukkaampia ja niistä on myös sinulle iloa jatkossa. Kilpailijalla on luonnollisesti vapaa käyttöoikeus itsestään otettuun kuvaan. Kuvien ottamisen lisäksi kilpailijoilla on mahdollisuus istua, rauhoittua ja palauttaa nestetasapaino kohdalleen. Myös kisan kulku käydään läpi yhdessä ja viime hetken kysymyksiä voi esittää järjestäjille. Tietyissä tapauksissa osallistujilla on myös mahdollisuus tutustua kisapaikkaan rauhassa ennen kilpailun alkua.

Erillisestä tilasta kilpailijat ohjataan yleensä kisapaikan lavan taakse, josta järjestäjät ohjaavat heidät yksi kerrallaan lavalle. Kisasta riippuen yksittäisten lavalla käyntien jälkeen vuorossa voi olla ryhmäkuva lavalla tai toinen kierros. Palkinnot saatetaan jakaa heti kisan jälkeen tai erillisessä palkintojenjakotilaisuudessa.

Kisapäivään valmistautuminen
Kisapaikka on harvoin omalla kotipaikkakunnalla, joten hyvissä ajoin ennen matkaamista kannattaa varmistaa puvun ja kaikkien sen osien huolellinen paketointi. Pukuja on monenlaisia, mutta yleensä yksinkertainen pukukassi auttaa kuljetuksessa. Mahdollisuuksien rajoissa kisapaikoille pyritään järjestämään pukuhuonetilat, mutta puvun vaihtaminen päälle jo ennen kisapaikalle tulemista on suositeltavaa. Pukuhuonetiloja ei kuitenkaan aina pystytä järjestämään tai ne ovat rajattuja. Huomaa myös, että pukuhuoneisiin voi olla jonoa, joten varaudu näihin tulemalla paikalle hyvissä ajoin.

Etenkin monikerroksisten pukujen käyttäjät ovat alttiita nestehukalle, etenkin kesäaikaan tai huonosti ilmastoiduissa tiloissa. Helpoin ja halvin konsti on varata mukaan vesipullo, jonka voi täyttää tarpeen tullen. Ennen kisaa pyritään järjestämään kisailijoille rauhoitettu tila kuvien ottamista varten, jossa juomavettä on saatavilla.

Tarkista kilpailun yhteyshenkilöiden puhelinnumerot ja talleta ne kännykkään. Viime hetken ongelmatilanteissa näistä voi olla korvaamatonta apua.

Hyvien yöunien merkitystä ei voi vähätellä, tapahtumapäivänä kun elämää piisaa melko reilusti pukukisan ulkopuolellakin.

Kisapäivänä
Kisapäivän koittaessa on hyvä varmistaa ja painaa mieleen aikataulu oleellisten asioiden osalta. Tee osallistumisvahvistumisesi hyvissä ajoin ja muista saapua kokoontumispaikalle määrättyyn aikaan mennessä.

Ennen kisaa, vanhat vinkit ovat taas varmimpia. Hengitä syvään, käy tilanne läpi mielessäsi ja rauhoitu. Jos epäselvyys vielä vaivaa, pyydä järjestäjää avittamaan. Kun hetki tulee lavalle nousemiseen, muista, että yleisö on tullut monesti pitkänkin matkaa nähdäkseen pukusi. Kävele lavan keskelle tai mainittuun kohtaan (se on usein merkattu rastilla tms. lattiaan), pysähdy hetkeksi, tee halutessasi sopiva poseeraus tai pari ja kävele sitten rauhassa pois. Lavalla ei ole kiire - anna yleisölle ja/tai tuomaristolle tilaisuus nähdä pukusi, laske vaikkapa viiteen, jos ajantunne hämärtyy.

Ryhmäkilpailut

Lisävihjeitä ryhmäkilpailuun osallistujille
Ryhmäkisassa ryhmänjohtajalla on suurin vastuu. Hänen tehtäväksi jää ryhmän pitäminen koossa, ilmoittautumisvahvistukset kisapäivänä ja tiedonkulku järjestäjien kanssa. Ryhmänjohtajan kannattaa suunnitella aikataulunsa huolellisesti ja pitää huolta siitä, että on ryhmän jäsenten tavoitettavissa myös hyvissä ajoin ennen kisaa.